Kohti Levin jääraveja (6/6) - Jääkuninkuus-ajo

.

Jääkuninkuustaisto hevonen hevoselta

Arctic Horse Race Levi huipentuu Jääkuninkuus-ajoon, jossa kymmenen osallistujaa taistelee voitosta.

1 Iitan Ilo

Lapin tamma on nousemassa huippukuntoon. Se oli Oulun T76-lähdössä mainio neljäs ja Iitan Ilo sai tärkeän toisen startin tauon jälkeen alle maanantaina Oulussa. Aarne Ranta lähti vastaavista asemista kuin tulevana sunnuntaina yrittämään karkumatkaa, joka oli vähällä onnistua. Iitan Ilo johti parhaimmillaan 20 metriää, mutta nytkin vastaan asettuva Tähti Kepu jyräsi viimeisellä satasella vastustamattomasti edelle. Kukaan ei saa yllättyä, jos Iitan Ilo vie Levillä päälähdön voiton.

2 Nuoralan Vänskä

Jaakko Jylhä on tuttu vieras Levillä ja Nuoralan Vänskä on sekin kiertänyt ahkerasti Lapin raveja. Ruuna elää nopeudellaan ja hakee nappireissua kärjen takana. Nuoralan Vänskä on pitkään mukana kärkikuvioissa, mutta nähtäväksi jää, riittääkö ruunan kovuus ohittamaan hurjia vastustajia loppusuoralla.

3 Topmar

Viime kaudella neljästi voittanut Topmar avaa kautensa tiistaina Teivossa, joten rovaniemeläistamma näkee tällä viikolla maailmaa. Eero Kajulan perhe ei epäröi lähteä tien päälle, vaan heiltä löytyy uskoa ja urheiluhenkeä. Tampereen kilpailun suoritus antaa paremmin osviittaa, mikä on Topmarin päivän iskukyky.

4 Humun Humu

Ori pitää Kangasniemen lippua korkealla. Tähen Tuuri voitti viime vuonna jääkuninkuuden Terho Rautiaisen käsistä ja nyt on Petri Fredinin vuoro iskeä Leville kilvanajoon Humun Humun kanssa.

"Humun Humu on harjoitellut paljon järven jäällä, joten sen pitäisi suoritua hyvin myös Levillä", Petri Fredin kommentoi. "Tämä lähtö oli sille kaikella tapaa sopiva. Sääennusteet lupailevat mahtavaa keliä, joten kyllä se on mukava körötellä viikonlopuksi kohti Leviä. Jääraveissa ohittaminen on vaikeampaa kuin normaaliraveissa, sillä kaarteissa ei ole kallistuksia. Jo etukäteen laskeskelin, että paalulle ei tule kovin monta hevosta ja Humun Humun kanssa yritetään heti alussa karkuun muilta. Hevosen kunto on hyvä ja se saa hyvän kisan alle Leviltä sopivassa lähdössä."

5 Tähti Kepu

Oululaisjyrä osoitti kanuunakuntoa sopivasti Levin jääravien alla. Se lähti maanantaina Oulussa hapuillen matkaan, mutta selvisi kriittisistä hetkistä ja lähti jo toisessa kaarteessa kiertämään eteenpäin. Tuomas Pakkanen ajoi määrätietoisesti ensin Iitan Ilon tuntumaan ja lopussa niukeasti ohitse. Tähti Kepu on ravilla vakava voitontavoittelija ja Humun Humu saa juosta tosissaan, mikäli mielii pitää Tähti Kepun takanaan.

6 Hilkkerman

Markku Taskinen on tuttu vieras Levillä. Hilkkerman on täynnä menohaluja, mutta ori ei ole päässyt viime aikoina tasaiseen starttirytmiin. Vaikka etukäteen päälähdössä kilpaileminen on ensisijaisesti elämysreissu Leville, niin hevosen kyvyt ovat edelleen hyvin muistissa.

7 Lome Mix

Kansainvälistä väriä lähtöön tuo norjalaisori Lome Mix. Se ei ole ollut nuoruusvuosiensa vedossa, mutta hakee nyt Pohjois-Lapista uutta suuntaa uralleen. Tornion kakkossija Tähti Kepun jälkeen kertoi siitä, että hevosella on vielä annettavaa raviurheilulle, vaikka voitto sunnuntaina tietenkin yllättäisi pelaajat.

8 Turon Pilkku

Kotiradan toivo, jolla on kokemusta tämän lähdön voittamisesta. Jouko Kangas hakee valmentajana kauden avausvoittoaan ja jossain lähdössä se Levillä todennäköisesti irtoaa. Mikäli olisi hienompaa, jos täysosuma napsahtaisi päivän päälähdössä. Turon Pilkku esitti Oulussa nousukuntoa, mutta 40 metrin takamatkalta ei jääraveissa ole koskaan helppo kiertää kaikkia.

9 Edla

Ranualaistamma on esittänyt lievää nousukuntoa viime starteissaan. Tamma on tehnyt jo tähän saakka mukavan uran ja se voi vielä nousta korkeammalle tasolle, jos vain pääsee kilpailemaan säännöllisesti. Oulussa hevoselta jäi viimeinen vaihde pimentoon kirihetkellä ja sitä kaivattaisiin Levin lähdössä, jolloin totosijakin on mahdollinen. Edla on tuttu nimi Jääkuninkuus-ajossa ja Levin kaarteet eivät tuota tammalle ongelmia.

10 Mian Mari

Oulussa johtavan rinnalle kovassa vauhdissa jäänyt Mian Mari on päässyt mukaan myös kuningatarkilpailuun. Oulussa veto ei kestänyt ihan perille saakka, mutta tähän kisaan Jarmo Saarela pyrkii varmasti tarjoamaan ajokilleen taloudellisemman juoksun. Tamma on suoritusvarma ja se on iso valtti myös tässä kisassa. Aikaperusteinen sarjamääritys ei istu kovin hyvin voittosummaan, joten Mian Mari on sunnuntaina haastajan roolissa.

 

- Lauri Jääskeläinen

Mäntyvaaran ravirata

Toimisto

Aukioloajat

ma-pe klo 9-16.00

Mäntyvaarantie 161
96100 Rovaniemi

Puh. 020 779 2299

Kaikki yhteystiedot